Inseguretat PdM. Acta de la reunió de la COAV del 08/06/2020 (Després de la reunió de la COAV amb el conseller Buch)

El passat 08/06/2020 al mig dia despres de la junta de seguretat local va tenir lloc la reunió de la COAV amb l'equip del Conseller Buch on després d'acabar la reunió, l'alcalde i el conseller Buch van realitzar unes declaracions00 on tot el centraven en aquest titular, "els fets Penals a Premià de Mar han baixat un 15,2% el darrer any" (Podeu veure les declaracions a la nota de premsa en aquets enllaç)

Després de les explicacions de les AAVV que manifestem la realitat de la situació amb un increment de la delinqüència i una percepció real de l'increment de la inseguretat ciutadana, no donem crèdit a les declaracions del Sr. Conseller i de Sr alcalde. I les 4 AAVV afectades per la delinqüència, vam decidir donar un cop de puny sobre la taula, a la reunió de la tarda (18:00 hores) de la COAV, llegint el comunicat conjunt i marxant de la reunió. (veieu el "COMUNICAT CONJUNT DE LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS DELS BARRIS SANTA MARÍA-ANNA TIÓ, PREMIÀ CENTRE, CAN FARRERONS I TARTER-MARESME" en este enlace)

Adjuntem l'acta en la qual no consta el comunicat, però que s'ha demanat formalment que consti, perquè sigui un fidel reflex de la realitat.

ACTA REUNIÓ COAV

Data: 8 de juny de 2020
Lloc:  Reunió virtual
Assistents:

Miquel Àngel Méndez, Alcalde
Toni Subirà, 1r Tinent d’Alcalde
Josep Maria Ripollés, regidor d’ERC

Sebastià Caba, regidor de CP-CUP-PA
David Gutiérrez, regidor del PSC

Nieves Avendaño,  regidora de C’s
Elena Martin, regidora de PECP-ECG

Fernando Izquierdo, coordinador de la COAV i representant del barri Banyeres - Solimar - Nou Premià
Rosa Estrada, representant del barri de Llevant

Mercè Rubio, representant del barri del Palmar
Esmeralda Calleja, representant de l’AAVV Tarter-Maresme

Aitor Sánchez, representant del barri Santa Maria - Santa Anna - Tió
Sebastià Guirao, representant del barri Premià Centre

Pere Jané, cap de la policia
Anna Álvarez, gerent de l’Ajuntament

Miguel Martínez Hijalba, tècnic de l’Ajuntament
Edith Missé, cap de l‘àrea de Participació

S’aprova l’acta de la reunió anterior.

EXPLICACIONS EN MATÈRIA DE SEGURETAT

L’Alcalde explica que, al matí, representats de les associacions de veïns han fet una reunió amb el Conseller d’interior debatent les estadístiques i la realitat que determinats fets donen una sensació d’inseguretat. S’han valorat diferents opcions. L’Alcalde està preparant un resum per a tothom.

Sebastià Guirao llegeix un escrit en nom de les AAVV Premià Centre, Tarter-Maresme i Santa Maria-Santa Anna Tió. A l’escrit es parla de la manca de seguretat i de la presència policial i la situació d’alguns casos i espais mes intensos en el nostre municipi. Les entitats son un punt de trobada entre veïns i administració, i fan de mitjanceres traslladant el neguit dels veïns i alhora els missatges de calma de l’ajuntament. Comenten que aquestes darreres setmanes hi ha hagut casos de furts, mofa per portar mascaretes, aldarulls, trencament de retrovisors, baralles. Existeixen fets que no han arribat a denunciar-se per diferents raons. Tenen una sensació de desvaliment. Comuniquen la disconformitat a l’equip de govern, demanen increment policial i de patrulles. A resultes d’això, decideixen abandonar la reunió, tot i que segueixen els ponts oberts per trobar una solució.

Fernando Izquierdo explica que la resta d’associacions no eren coneixedores d’aquest escrit i que personalment li sap molt de greu la situació. 

L’Alcalde explica que justament a la reunió del matí s’ha parlat de la seguretat i que li ha sorprès el to del comunicat. L’equip de govern sempre han estat obert a fer reunions amb ells. També des de l’Ajuntament estan preocupats i volen trobar solucions.

Toni Subirà explica que a la reunió del matí s’ha parlat del quadrant de la policia, de tenir fixes policies de paisà, també s’ha parlat de la instal·lació de càmeres de seguretat. Entén que poden, aquestes entitats, fer mesures de pressió però des de l’ajuntament s’està fent el màxim i la reunió del matí ha estat cordial i constructiva. Des de l’Ajuntament s’ha aconseguit agendar amb la Conselleria d’Interior una reunió cada any del Consell de la ciutadania per a la seguretat, de fer-la un mínim d’una vegada a l’any o quan es consideri necessari. En aquestes reunions hi ha la presència de les associacions de veïns i associacions de comerços. 

Josep Maria Ripollés exposa que l’oposició no sabia d’aquesta reunió i que s’ha sorprès amb la situació. Toni Subirà explica que des de l’ajuntament es va demanar a la conselleria poder incorporar a la oposició però la Junta de Seguretat va determinar que la reunió era tècnica i que no s’incorporava. Després de la Junta de Seguretat s’ha convidat a les associacions de veïns. I que la reunió d’avui era el moment d’explicar el resultat de la mateixa.

Fernando Izquierdo exposa que les associacions de veïns no poden suplantar el que fan els partits polítics, elles fan propostes i impulsen projectes i situacions per tal que aquestes propostes vagin al Ple i s’aprovin. I també fer arribar peticions que els puguin arribar per part dels veïns.

TEMES COMUNS DE LES ENTITATS 

Reconversió de locals de planta baixa en vivenda

S’exposa que des de les associacions hi ha una oposició al Pla local d’habitatge en el sentit de més construcció d’habitatge. Premià de Mar és la quarta ciutat més densa de Catalunya. Hi ha una manca de serveis, l’increment de més població amb els mateixos serveis no ho veuen.

El regidor d’Urbanisme explica que el POUM es va redactar en un context per contenir la densitat d’habitatges. I aquesta proposta dels locals incrementa la densitat que és just el contrari. Si fos el cas que es modifiqués el POUM, s’hauria d’estudiar bé perquè el propietari hauria de compensar amb diners la reconversió perquè no hi ha zona verda per fer la compensació. 

AVECA

Rosa Estrada explica que a molt clavegueram hi ha herbes i s’ha de netejar. Es parla del carrer Sant Francesc i carrer Alfons entre altres. 

BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

Pas zebra

Fernando Izquierdo explica la proposta de posar un pas zebra que permeti creuar la carretera de Premia de Dalt cap al Camí del Mig sense haver de baixar fins els semàfor del Barri Banyeres. Alhora si es vol creuar el pont de l’autopista pujant pel costat Mataró hi ha persones que baixen per aquell costat i no es pot mantenir la distància de seguretat, això passa perquè l’altra banda no es pot passar ja que hi ha una tanca protectora de la carretera i cal baixar fins el semàfor del Barri Banyeres. Per tant, sol·licita també obrir un espai en dita tanca protectora. En el plànol de la reforma de la zona ja està previst que a la zona del camí del Mig s’obri un pas zebra. Demana provisionalment aquesta pas zebra que després ja està considerat. 

Fernando Izquierdo explica que quan es va presentar el projecte des dels veïns van fer propostes, també comenta que cal organitzar el camí que és un cul de sac. I preveure que la zona pogués ser un lloc per aparcament. Demana poder fer una reunió més específica amb els veïns d’aquest tema.

Desbrossament camí

Ja s’ha fet el desbrossament del camí situat a l’inici del desviament de la carretera de Premià de Dalt cap als polígons. Cal revisar una ginesta que les branques entorpeixen el pas. 

Solar carrer Antoni Gaudí

Els veïns demanen que es netegi el solar i que si ho fa l’Ajuntament li passi càrrec al propietari per no fer-ho.

Asfaltat carrer Sant Ferran

És una petició recurrent ja fa temps que hi ha arrels. 

Bandes reductores Camí del Mig dels carretera de Premià de Dalt

Proposen posar bandes limitadores de velocitat ja que és un pas estret, tot i que ara està millor d’amplada els veïns pensen que calen.

Neteja i desinfecció

Sol·liciten que es netegi amb aigua les voreres de Camí del Mig. Es contesta que es farà un dia a la setmana. Fernando Izquierdo creu que la desinfecció dels carrers cal fer-la donada la situació. Son accions no avaluables però els veïns creuen que seria millor desinfectar. 

Vigilància

Demanen ampliar al vigilància a la zona del Camí del Mig.

EL PALMAR 

Mercè Rubio exposa que si poden explicar totes les actuacions extraordinàries que s’han fet des de la policia en matèria de seguretat, com el que s’ha explicat dels torns o del nou personal que ve de l’escola de policia. Es demana si es pot concretar per poder informar al veïns que ho preguntin. Proposa poder-ho tenir per escrit per part de la policia per poder-ho traslladar, poder fer un comunicat de tipus oficial i posar-ho a l’acta de la reunió.

Aigua tèrbola

Explica que un veí s’ha queixat que l’aigua està més tèrbola. Des de l’Ajuntament la companyia d’aigua no ens ha dit res ni tenim constància. 

Rates

Al respecte d’aquest tema, s‘ha contestat que el 02/06 va anar l’empresa de control de plagues a fer el tractament. Ha tractat el clavegueram davant del Club de Tennis i el Palmar en el carrer Enric Borràs. També a la Gran Via entre el número 33 a 45. En el magatzem de la brigada s’han posat 2 portaesquers. S’ha de seguir treballant en aquest tema.

Fitons fixes

Mercè Rubio explica que s’han posat uns fitons fixes i s’han avançat i la màquina de neteja no pot entrar i no pot fer sovint la neteja. El regidor Toni Subirà explica que els mossos els hi van demanar per un tema de seguretat. Ho miraran. 

RESUM ACTUACIONS EXTRAORDINÀRIES EN MATÈRIA DE SEGURETAT FETES EN LES ÚLTIMES SETMANES

Les diferents actuacions ja realitzades en les últimes setmanes, des de que s’està fent el desconfinament són:

-     Els torns de la policia s’han repartit com abans de la pandèmia. Per seguretat i per poder mantenir sempre personal de la policia actiu es van agrupar els torns per evitar que un contagi pogués aïllar a tota la policia. El canvi a la normalitat de torns ja està fet.

-      El personal d’atestats està al carrer patrullant.

-      Durant unes setmanes hi haurà dues patrulles al carrer i es reforça el patrullatge en uns llocs concrets ja detectats.

-      Hi haurà policia de paisà

-      Incorporació de 4 agents que en aquests moment s’estan en formació a l’escola de policia.

-      Accions amb els mossos:

o    S’han  posat 110 denúncies en dos mesos

o    S’han fet 554 identificacions i 120 vehicles

o    S’ha detingut a gent i s’ha posat a disposició judicial.

o    S’ha tancat la nau de l’antiga empresa Abecedari i s’ha tapiat per evitar ocupacions.

-      S’està fent un dispositiu conjunt amb Premià de Dalt de vigilància del barri Santa Maria-Santa Anna Tió per tal que sempre tenir presència policial al barri. 

L’Alcalde explica que el canvi de percepció d’inseguretat és una tasca de tots.

ALTRES

Rosa Estrada pregunta si des de l’ajuntament se sap alguna cosa sobre una manifestació contra la violència a Premià. Pere Jané contesta que no es tenen coneixement. 

Es comenta també que al passeig Marítim a la zona del la de l’Ós hi ha molta brutícia on estan el bancs.

CONVERSIÓ EN ZONA DE VIANANTS DE CARRERS

L’Ajuntament ha presentat a les associacions de veïns dos plànols per revisar a la reunió. La intenció es tenir uns carrers que provisionalment hi hagi una part peatonalitzada perquè es pugin guardar els 2 metres de seguretat i es pugui conservar la distància. 

Fernando Izquierdo proposa respecte a la senyalització al terra dels camins que. de cara a properes vegades, si hi ha, es senyalitzi la vorera contrària avisant que s’ha d’anar a la dreta. Toni Subirà explica que com és una cosa que es manté en el temps entén que la gent ja sap que ha de fer-ho, ja ha vist un moment o altre els senyals. A més, Miguel Martínez Hijalba explica que la pintura és relliscant, encara que es posi antilliscant amb el temps acaba relliscant, per tant cal optimitzar els llocs on es posa.

S’explica que el carrer Santiago Rusiñol es farà sentit mar a partir del carrer Pau Roig fins a Martí Casas. Es farà l’estacionament al centre del carril i la resta per vianants. Es marcarà amb tanques i pintura. Quedarà d’aquesta manera una vorera de 4-5 metres. També es posaran senyals de vianants, Toni Subirà explica que es farà en color groc perquè la gent ho relacioni amb altres llocs que també s’ha fet groc.

Un altre punt de vianants proposat és la carretera de Premià de Dalt entre Gran Via i Circumval·lació. 

En relació al projecte de la rotonda hi haurà aparcaments alternatius per reduir la velocitat, el nou carrer que es crearà serà de doble direcció i al final del mateix hi haurà aparcament i s’arribarà al pas zebra. Fernando Izquierdo demana una reunió específica sobre les obres amb els veïns del barri. L’Alcalde diu que pren nota per la reunió i agafen el compromís de fer-la. Amb la ronda hi haurà més llocs d’aparcament.

L’Alcalde comenta que es voldria convertir en zona de vianants algun carrer més sobretot per la zona dels carrers de les Verges. Es voldria aquesta zona poder fer-la temporalment per a vianants, 

Toni Subirà pregunta si aquests llocs proposats de pacificació el veuen bé, Fernando Izquierdo diu que si. Es planificarà per fer-ho la setmana vinent.

PLATGES ESTIUS 2020

Toni Subirà explica que la brigada està senyalitzant i a partir de la senyalització no es podrà posar la tovallola. Es farà a la platja de Llevant i de Bellamar.

Es posarà una senyalització i retolació molts clares. També hi haurà agents cívics informant. Enguany comptarem amb un projecte, Brigada Jove, que suposa la contractació de joves entre 16 i 18 anys durant l’estiu, que també donaran suport a la senyalització de la platja. S’intentarà contractar seguretat privada durant el cap de setmana.

Respecte a l’ús de les dutxes només anirà el 50% de les mateixes. És necessària la col·laboració de tothom.

Fernando Izquierdo proposa que al Vila Primilia surti un especial de temes de seguretat.

S’informa que dimarts hi ha una reunió dels ajuntaments de Cabrera, Vilassar i Masnou per unificar criteris amb alguna excepció però amb un criteri similar. 

S’estableix la propera reunió un dilluns de setembre pendent de confirmar 

Edith Missé Mercado

Secretària reunions COAV



Comentarios

Entradas populares de este blog

Comunicat d'agraïment (de nou consensuat) AVV Barri Tarter-Maresme i AVV Premià Centre-Can Farrerons a les Veïnes i Veïns de Premià de Mar