Inseguretat PdM. Reunió de la COAV 11/05/2020 (AAVV, Equip Govern i Partits Polítics)

Per qui no conegui que és la COAV, és la coordinadora de les Associacions de Veïns, és a dir que és la veu que coordina a totes les AAVV que es reuneixen amb l'equip de govern i amb un portaveu de cada Partit Polític.
En aquesta reunions que habitualment es fan cada 2 mesos, en l'etapa de l'confinament s'ha reunit cada mes.

A la reunió del passat 11/05/2020 es van posar de manifest els problemes greus d'inseguretat que teniem en aquell moment al poble. Un gran increment en la inseguretat pel que fa a la reunió anterior

Aqui podeu veure l'acta de la reunió, on vam posar de manifest els problemes reals que teniem en aquest moemnto contra les famoses estadístiques de el CAP de la Policia Local

ACTA REUNIÓ COAV

Data: 11 de maig de 2020

Lloc:  Reunió virtual

Assistents:

Miquel Àngel Méndez, Alcalde
Toni Subirà, 1r Tinent d’Alcalde
Imma Morales, 2na Tinent d’Alcalde

Elisenda Busquets, 4rta Tinent d’Alcalde i regidora de Salut Pública
Josep Maria Ripollés, regidor d’ERC

Paquita Guirao, regidor de CP-CUP-PA
David Gutiérrez, regidor del PSC

Nieves Avendaño,  regidora de C’s

Elena Martin, regidora de PECP-ECG

Fernando Izquierdo, coordinador de la COAV i representant del barri Banyeres - Solimar - Nou Premià

Elvira Hernández, representant de l’AVECA

Rosa Estrada, representant del barri de Llevant

Carme Fontanet, representant del barri del Gas

Pablo Velasco, representant del barri del Palmar

Esmeralda Calleja, representant de l’AAVV Tarter-Maresme

Aitor Sánchez, representant del barri Santa Maria - Santa Anna - Tió

Sebastià Guirao, representant del barri Premià Centre

Pere Jané, cap de la policia

Anna Álvarez, gerent de l’Ajuntament

Edith Missé, cap de l‘àrea de Participació

S’aprova l’acta de la reunió anterior. 

L’Alcalde explica que les reunions amb les associacions de veïns son per explicar les coses més significatives i la part més important és atendre les consultes i peticions per part dels veïns.

Residències

La situació en aquests moments està controlada.

Hi ha 5 residències, 4 sense cap problema o algun molt petit però en tot cas, controlat pel CAP. I, a Ca N’Amell, on es van disparar el nombre de casos i ara el consorci Sanitaris del Maresme ha entrat i el CAP ha assumit la gestió mèdica i també ha intervingut administrativament. Encara hi ha degoteig de defuncions. L’Alcalde vol donar un missatge de tranquil·litat amb tot aquest tema, la situació està controlada. 

Mascaretes

S’explica que s’han repartit mascartesa a tots els veïns majors de 65 anys per no crear un neguit per part seva i que, per les poques sortides que han de fer, tinguessin un element de protecció. A la darrera reunió va sortir el tema de les mascaretes de tela, s’explica que l’Ajuntament està donant el material per a que voluntariat puguin fer mascaretes de tela i repartir-les a comerços. Son gratuïtes. Pablo Velasco comenta que a diferència d’algunes de tela que només hi ha una capa, aquestes que es fan són de doble capa i es pot posar un element al mig.

També s'explica que s’han fet més de 4300 trucades a gent gran de més de 60 anys. Encara es manté, també, el servei de voluntaris. 

Festa Major

L’Alcalde explica que es va estar parlant a nivell tècnic i polític i amb la comissió de festes i es va veure que no es podia fer la mateixa festa que altres anys per les garanties de seguretat.

Es farà un sistema virtual, des dels balcons, es demana imaginació per fer coses des de casa, sempre coses que no impliqui estar al carrer ni agrupar gent.

Pobles del voltant ja han anul·lat la seva festa major i Mataró també suposem que acabarà fent-ho. Seria irresponsable fer qualsevol activitat que incités que un grup de persones s'ajuntessin.

També s’està mirant per donar suport al sector comercial, de cara a la tardor, dins de les normes de seguretat i sanitàries.

També es va comentar a la comissió de festes reforçar la festa major d’hivern.

 

Temes d’urbanisme

El regidor d’Urbanisme explica varis dels projectes que hi ha. Les obres de la carretera de Premià de Dalt es reinicien. Es tallarà la carretera donat accés als guals. al no haver escola es pot guanyar temps a l’obra, és una obra llarga.

També s’ha senyalitzat el Passeig Marítim, a la platja només es pot fer esport i no es pot prendre el sol. Es tancarà la Gran Via a partir d’ara, només els diumenges i al Casc Antic segueixen les restriccions del trànsit.

Una altra mesura, de cara al compliment de les distàncies de seguretat, és que es pintaran les voreres i es recomanarà una única direcció, per la vorera de la dreta.

S’estan fent desinfeccions als carrer i també s’han fet a tres pàrquings, al DISA i al mercat.

Altres

Finalment es comenta que s’ha creat una Taula de Comerç i s’informa que l’atenció social ha incrementat. 

Temes apuntats per les entitats

Fernando Izquierdo apunta els següents temes comuns de les associacions de veïns: 

Més vigilància sobretot pel Passeig Marítim. A l'accés als mossos hi ha unes tanques, i a l’anar per la zona industrial hi havia policia del Masnou. El Passeig Marítim és un risc. Hauria d’haver més vigilància, es produeix aglomeració a partir de les 20.00 h. També hi ha joves en grups i a la platja famílies senceres banyant-se que no respecten els horaris. Proposen que la gent que no compleix les normes se’ls sancioni.

TAmbé el que es va proposar a l’altra reunió, que hi hagi agents cívics.

En relació als cartells que hi ha informant abans d’entrar al Passeig Marítim, demana que es vagin actualitzant segons les fases. D’altra banda troba contraproduent el lloc on estan perquè la gent para a llegir-s’ho i no es pot estar a 1,5 metres de distància. Proposa que el cartell es posi abans d’entrar al Passeig.

Fernando Izquierdo pregunta pel sentit de les voreres que s’ha explicat, si a les voreres amples es farà d'anar i tornada o es farà tota l’amplada de cada vorera en una direcció. Considera que pot ser positiu fer-ho. Considera una opció tancar el carrer Enric Granados i tornar pel carrer Jacint Verdaguer. 

Es pregunta per la desinfecció dels carrers, com es fa, si es fa amb ozó i lleixiu

Pregunta per la situació de les platges a l’estiu. 

També exposa el tema del grup de menors que hi ha pels carrers que s’han produït agressions. Pregunta pels policies a peu per poder sancionar. Explica que a Premià de Dalt hi ha la figura de l’antic sereno.

Respecte els diplomes repartits als infants consideren que ha estat un bon acte de cara als infants. 

El cap de la policia explica que es va establir un servei de vigilància al Passeig Marítim el primer cap de setmana amb reforç de voluntaris informant de les normes. Hi ha instruccions clares que no es pot prendre el sol ni banyar-se. No es pot aturar, és per passejar. Considera que no és exagerada la gent que hi ha, no han notat un augment considerable a les platges. S’ha anat informant a la gent que es retirés amb els megàfons.

Es poden canviar els cartells de lloc, el que si s'està fent és actualitzar cada vegada que hi ha canvi de fase, però hi ha una responsabilitat individual de cadascú ja que és difícil de controlar quants quilòmetres fa cadascú o el nombre de vegades que surt al dia. Durant la setmana es fa control.

Respecte l'agressió de la Gran Via, eren un grup que anaven sense mascaretes i sense complir les distàncies de seguretat. Es van enfrontar a una senyora i un mosso els va recriminar i els nois van atacar violentament i el company està a Can Ruti. S’està investigant, pel que sap la policia no son veïns de Premià de Mar. 

Toni Subirà contesta en relació a algunes de les qüestions plantejades. En relació a la desinfecció, aquesta es va fent per diferents carrers. Respon a la pregunta de la senyalització de les voreres, explicant que cada vorera tindrà una direcció.

En relació a la situació de les platges a l'estiu, explica que encara no saben si serà possible banyar-se a l’estiu i que el que estan mirant d’agafar un criteri únic entre els pobles veïns. Hi ha pobles que fan per franges d’edat o per platges. En relació a la piscina pública, hi haurà un protocol de tots els establiments esportius. Hauran de respectar un límit d’aforament. Toni Subirà diu que es busca el consens i que si les associacions tenen qualsevol proposta la facin per recollir-la. El cap de  la policia recorda que l’esport a la platja es pot fer de 6.00 h a 10.00 h  del matí i del 20.00 h 23.00 de la nit.

Sebastià Guirao comenta que al carrer Enric Granados entre Joan Prim i Dr. Fleming hi ha colles i que es ven droga. El cap de la policia contesta que es parlarà amb els mossos i que aniran per veure d’agafar les dades d’aquestes persones. 

Carme Fontanet explica, en relació a les platges, que els veïns estan preocupats per saber que es farà ja que ara no hi ha platja. Pregunta que es farà i si es tancarà del tot. Pregunta com es farà perquè la gent no s’apiloni allà. Toni Subirà respon que es busca un criteri homogeni amb els altres municipis. Hi ha dues solucions possibles: o franges horàries o platges delimitades per tipus de públic. La platja del Palmar és complicat perquè s’hauran de respectar les distàncies i caldrà vigilar-ho.

Carme Fontanet apunta que vol parlar del tema de la vigilància ja que opina que a la policia no se la veu. El cap de la policia explica que la situació del COVID és molt especial, ja que per poder assegurar els serveis mínims de la policia s'han hagut de fer dos grups diferents en grups de dos per tal que no s'infectin. Per sort no hi ha hagut cap infecció i tota la policia ha pogut treballar, s’ha de tenir en compte que han fet durant aquests dies moltes tasques relacionades amb COVID. I ara, amb el desconfinament van fent nous serveis com el de la platja. El servei de la platja no està fix, és un pla integral. Es van fent passades pel poble, per tal de cobrir la platja però també altres situacions del municipi. 

Sebastià Guirao recorda el pas estret que hi ha al Palmar, que no hi ha barana. S’ha d’intentar posar alguna protecció allà. Pas de molta gent a la mateixa hora. El regidor d’Urbanisme explica que ja està demanat al Ministeri, es volia tirar endavant però amb la pandèmia ha quedat parat.

Pablo Velasco pregunta si s’ha reforçat la neteja dels passos a la platja. Toni Subirà contesta que sí que s’estan fent els passos. També destaca que hi ha un increment de neteja per excrements dels gossos, es recull menys que abans de la pandèmia. 

Fernando Izquierdo exposa que el tema de les platges és complicat ja que són platges fondes, no com a Tarragona. Proposa fer com passadissos directes a l’aigua. Comenta que en algunes platges les franges de pas de la sorra seran molt estretes.

L’Alcalde explica que encara no es pot descartar si es tindrà sorra a la zona del Palmar.  S’exigirà a Costes i al Port que compleixi l’acord del transvasament de sorres. Ha de servir també per protegir de qualsevol altra tempesta que pugui malmetre l’escullera o el Passeig Marítim. El Port està obligat a fer-ho però no és obligatori que ho faci abans de la temporada de bany. 

Aitor Sánchez comenta que al carrer Barcelona hi ha un local, que tot i que pertany a Premià de Dalt, és un local de consum i comenta que arrel d’això ha vingut gent que no és de Premià i que també s’han produït robatoris. Informa que Premià de Dalt ha posat dos “serenos” que van caminant.

Pregunta sobre el nombre de patrulles que hi ha en actiu a cada torn. El cap de la policia explica que hi ha dues patrulles pel matí, una patrulla per la tarda i una patrulla per la nit. Però alhora, explica, que en relació al barri Santa Anna - Sta Maria Tió des de fa tres dies es fa un patrullatge coordinat amb Premià de Dalt. Aitor Sánchez comenta que hi ha varis grups diferents. El cap de la policia explica que hi ha un grup que està identificat, que han estat per la zona del Vallès Oriental i Manresa. Estan treballant i intensificant la presència de patrulla entre Premià de Dalt i Premià de Mar perquè sigui pràcticament fix. I també es fa amb mossos. S'està fent una pressió diària. També el control és a la nit i hi ha gent de paisà també. El cap de la policia vol destacar que tot i que aquests grups creen sensació d’inseguretat no estan tenint denúncies de casos greus. El cap de la policia explica que des de finals d’abril es va iniciar un dispositiu amb mossos a la Gran Via i es van fer identificacions i que per tant, no ha sigut arrel de l'últim cas. També s’ha fet un comunicat al jutjat de Mataró explicant que estan incomplint el confinament. Encara no es té resposta. El representant del barri explica que al carrer Barcelona també hi ha una altra vivenda. El cap de la policia contesta que tenen detectades varies vivendes. És un problema que cal treballar també amb serveis socials. 

Comenta la iniciativa que ha sorgit al barri que s’ha creat un grup perquè s’avisi quan passa alguna cosa, potser poden arribar a crear un grup per a que actuï.

Nieves Avendaño pregunta com pot ser que un establiment així estigui obert. Aitor Sánchez contesta que es veu que va obrir sense permís. L'arquitecte de Premià de Dalt va parlar-hi i s’han fet inspeccions, sembla que se’ls posarà una multa. 

Esmeralda Calleja explica que en els blocs grisos també és un lloc on hi ha moviment. A la vesprada hi ha gent sense mascaretes ni distància de seguretat però s’ha afegit a altres grus. Alguns van pel camí del Mig. Punts exprés de droga. Hi ha un grup que és intimidatori, a l’aparcament de Can Vilà hi ha un grups de 18-20 anys que dóna problemes. Comenta que a Ramon i Cajal l'altre dia va passar una cosa i ara la gent està nerviosa. La policia ha detectat joves a la zona del cementiri. Actuen en aquell moment, però després han de cobrir altres requeriments.

El cap de la policia explica que s’han fet 81 denúncies relacionades amb el no compliment del confinament. També explica que han pujat els requeriments per temes de convivència i pel fet d’estar tancat. Qualsevol cosa que es detecti és important trucar i denunciar-ho a la policia, s’ha de posar en coneixement de la policia el que està passant. 

Elena Martín destaca dues coses: per una banda l’estat de nerviosisme general de com, entre tots, hem de rebaixar aquest nerviosisme. Explica que a  la gent els fa la sensació de més seguretat si veuen la presència de la policia i veure també figures d’agents cívics.Però també cal tenir molt en compte que els delictes violents han disminuït. Són grups que criden l'atenció i creen alarma social però les dades diuen que han disminuït. Cal calmar els ànims.

Esmeralda Calleja comenta que ells, com a representants de les entitats, actuen de  missatgers d'aquest estat de nerviosisme que els veïns els hi traslladen a ells. Com a representants els hi donen un missatge de calma i donen missatges tranquil·litzadors. 

Fernando Izquierdo diu que està d’acord en que afortunadament han baixat els casos violents, però potser el que el veí troba son casos com una estrebada, un furt quan es distreu… la sensació de seguretat també es dóna per aquests delictes petits que potser no es denuncien. El cap de la policia explica que una estrebada ja és un delicte greu. El que pot haver és temes de convivència, civisme. 

Pablo Velasco explica que té una proposta de veïns de crear un marketplace digital. L’Alcalde li demana que l’enviï.

També exposa un tema relacionat amb la nova era del desconfinament per COVID. Fa un plantejament dirigit a ensenyament, sobre l’impacte en les famílies i en l'educació dels nens. Mesures aplicades des del Parlament sobre no avançar matèries durant aquest període. Es pregunta com s’adaptaran les escoles davant noves pandèmies. Exposa que seria interessant motivar des del consell Escolar i Ensenyament una enquesta sobre com les famílies veuen que han sigut les accions realitzades per les escoles durant aquest període. L’Alcalde explica que cada escola està fent els seus plantejaments educatius. Comenta que la proposta de l’enquesta està bé, ho comentarà al regidor d'ensenyament perquè ho plantegi a la comunitat educativa.

En relació al Torrent Malet pregunta perquè no es pot aparcar; s’explica que s’està pintant i senyalitzant per la corba que quedava perillosa per la nit que es va comentar en una reunió anterior, Ja s'ha pintat. 

Paquita Guirao pregunta si els grups que es comenta que estan per la gran Via son menors. Es respon que hi ha menors i adults, porten uns mesos en un pis ocupat que ara és d’un particular. Son gent que tenen molta mobilitat. Es veu que va haver veïns que van anar a parlar amb ells i els van oferir EPIs. Es pregunta que al ser menors que es pot fer. No es pot posar en el mateix sac el que va passar dissabte i aquesta altra  situació que no té res a veure. S’han de fer actuacions per apaivagar i explicar a la població que la creació de grups en contra d’altres generarà més violència i un rebrot cap a persones immigrants. Cal una actuació conjunta policia local, associacions de veïns i serveis socials, transmetre un missatge que la gent no s'organitzi per fer actuacions pel seu compte. El cap de la policia explica que la situació és  molt dinàmica i cal apaivagar els ànims. Paquita Guirao pregunta perquè es va fer el desplegament de l’ARRO; el cap de la policia contesta que es va fer per dissuadir que hi hagués situacions de conflicte o d’agredir a altres persones. Presencia per evitar col·lectius que generen inseguretat. Es pretén evitar enfrontaments i era una mesura preventiva.

Rosa Estrada explica que ha vist casos que no es respecten les distàncies i que si dius alguna cosa s’encaren. 

Toni Subirà diu que és molt valuós l’exercici que s'està fent de recollir a través de les associacions els temes que preocupen i així poder assignar els recursos que hi ha. Aquesta informació es trasllada als serveis.

Rosa Estrada comenta que ara els amos dels gossos recullen menys, son més incívics. Toni Subirà comenta que ara sembla que hagi millorat una mica el tema de la recollida. 

Sebastià Guirao opina que es podia donar des de la policia informació de les accions que es fan des de la policia perquè la gent no veu el que es fa. Comunicar més. Rosa Estrada comenta que si es veu la policia es té la sensació de més seguretat.

Esmeralda Calleja proposa vehicular a través de la COAV aquelles coses que més neguit generen per tal de comunicar el que passa. El cap de la policia comenta que és important conèixer com han passat realment els fets ja que controlar les xarxes socials és difícil. 

El cap de la policia explica la feina brutal que han fet el grup de voluntaris, ens podem sentir orgullosos d’ells. L’Alcalde afegeix que s’haurà de fer un reconeixement d’aquesta tasca.

L'Alcalde també explica que s’ha creat a l’Ajuntament un equip COVID. L’objectiu és resoldre dubtes de les persones a nivell dels ajuts que hi ha al comerç i a nivell personal. A l’entrar al web de l'Ajuntament és el primer que es veu i també la manera de contactar. 

També vol agrair la col·laboració de le entitats per estar aquí i parlar de seguretat i fer que no es creï una alarma injustificada, mirar de calmar qualsevol missatge, Premià de Mar no és un poble conflictiu.

Fernando Izquierdo creu que per la següent reunió s’ha de tornar als terminis d’abans de la pandèmia amb els temes de les AAVV. Propera reunió s’estableix per mitjans de junt, pendent de confirmar dia exacte.  

Edith Missé Mercado

Secretària reunions COAV

Comentarios

Entradas populares de este blog

Comunicat d'agraïment (de nou consensuat) AVV Barri Tarter-Maresme i AVV Premià Centre-Can Farrerons a les Veïnes i Veïns de Premià de Mar