Acta de la reunió de la Taula de Seguretat del 19/06/2020

La Taula de Seguretat es reuneix per primera vegada el 19/06/2020 després de la seva creació en aquesta mateixa setmana, després dels problemes d'inseguretat que està vivint PDM en els últims mesos

Està clar qui té la responsabilitat de la seguretat en el nostre municipi i qui ha de posar les mesures necessàries perquè es compleixi la finalitat màxim d'aconseguir un PDM molt més segur i on els seus ciutadans puguin circular pels carrers sense por de patir una agressió, robatori. insults o coaccions

El treball per aconseguir baixar la delinqüència correspon a les forces de seguretat, Policia Local en primera instància i dels Mossos per complementar el treball, només correspon als cossos de seguretat realitzar la prevenció, realitzar les actuacions i si escau les detencions i posar a els delinqüents a disposició judicial.

Les decisions polítiques que pren l'Equip de Govern està clar que marquen aquestes actuacions pel que fa a la Policia Local i pel que fa a la coordinació de la mateixa amb els Mossos, i en aquest cas està clar que no s'han pres les decisions encertades.

Correspon la tasca de vetllar perquè es compleixi els paràmetres imprescindibles per tal que aquets objectius es compleixin, als partits de l'oposició i els correspon denunciar els problemes d'inseguretat perquè l'equip de govern posi els mitjans. Però l'oposició en aquest cas també ens ha fallat.

Tot això malgrat que les AAVV hem vingut denunciant els problemes reals, aquests que no apareixen a les estadístiques negres (com di el CAP dels Mossos), però que els ciutadans veuen cada dia al carrer, i no es tracta com hem demostrat d'una percepció subjectiva d'inseguretat, sinó de realitats perquè teníem uns problemes que ens han esclatat a la cara.

Des de les AAVV veiem amb molt bons ulls la creació d'aquesta Taula de Seguretat (que nosaltres vam demanar fa uns dies) que inicia la seva primera reunió amb una valoració dels fets ocorreguts el diumenge anterior, però basant-los en que han estat actes racistes, i no es pot ACUSAR de racisme davant d'una situació de passivitat total dels últims mesos i que tenia a la població amb un grau d'indignació total.

Vam iniciar la nostra intervenció dient que condemnem qualsevol acte de delinqüència vingui d'on vingui, i que els missatges d'algun partits volent que tot semblés un acte racista, s'aparca, perquè no tenim un problema real de Racisme a PDM sinó d'ARTAZGO d'una situació que la Policia i la política no han sabut aturar a temps.

Adjuntem l'ACTA d'aquesta primera reunió de la Taula de Seguretat.

ACTA  1 TAULA DE SEGURETAT I CONVIVÈNCIA

Data: 19 de juny de 2020
Lloc:  Reunió virtual. Zoom
Hora: 18.00 h

Assistents:

Miquel Àngel Méndez, Alcalde
Toni Subirà, 1r Tinent d’Alcalde
Josep Maria Ripollés, regidor d’ERC

Andreu Mumbrú regidor de CP-CUP-PA
David Gutiérrez, regidor del PSC-UxP-CP

Josep M. Cano,  regidora de Cs
Elena Martin, regidora de PECP-ECG

Fernando Izquierdo, coordinador de la COAV i representant del barri Banyeres - Solimar - Nou Premià
Rosa Estrada, representant del barri de Llevant

Mercè Rubio, representant del barri del Palmar
Esmeralda Calleja, representant de l’AAVV Tarter-Maresme

Aitor Sánchez, representant del barri Santa Maria - Santa Anna - Tió
Sebastià Guirao, representant del barri Premià Centre

Maribel Fernandez, en representació del barri de Can Farrerons.
Carme Fontanet, veïna de l’edifici Gran Via, 239

Bonaventura Comas, Inspector-Cap MMEE
Carme Bastida, assessora de l’àrea de les persones

Charo Quero, Educadora Social
Pepita Pérez, Treballadora Social

Pere Jané, cap de la policia de Premià de Mar
Anna Álvarez, gerent de l’Ajuntament
                  

Després que el Sr. Alcalde presenti als membres participants s’acorda que la periodicitat d’aquesta taula sigui setmanal i es convoca la nova sessió pel proper dia 29.06.20 a les 18.00 h.  I també s’acorda que la denominació de la taula sigui: Taula de seguretat i convivència, a proposta de l’Inspector Sr. Bonaventura Comas.

Es trasllada informació per part del Sr. Subirà, regidor de seguretat ciutadana, sobre els fets esdevinguts la nit del diumenge dia 14 de juny. 

Després de les explicacions la Sra. Martin, pregunta com podem perquè això no torni a succeir. El Sr. Subirà explica que s’estava treballant en un operatiu per aquest tema concret però que els fets es van avançar. Explica que les persones que es trobaven a l’habitatge han estat ateses pels nostres Serveis Socials.Les professionals dels serveis socials expliquen que s’està portant a terme el corresponent pla de treball individual com amb qualsevol altre persona que ho necessités.

El Sr. Mumbrú considera que és molt important anar desmentint tot allò que és fals des de les fonts oficials  i pregunta si les persones que van iniciar els fets és un grup organitzat.

El Sr. Comas informa que no; respecte a les persones que es trobaven a l’habitatge explica que només d’un dels membres té antecedents d’un fet ocorregut al municipi de Premià de Mar.

També informa que els fets relatius a l’agressió d’un membre dels Mossos d’Esquadra i els relacionats amb una presumpta agressió sexual de les darreres setmanes estan desvinculats amb les persones que habitaven a Gran Via, 239. Demana que és del tot transcendent que els veïns i veïnes denunciïn, ja que els cossos de seguretat treballen amb fets denunciats. Exposa que estant totalment disposats a col·laborar encara més amb el veïnat i les institucions perquè  tothom disposi i pugui contrastar diferents informacions que arribin i perquè entre tots plegats es pugui reduir el que ells anomenen la xifra negra: fets no denunciats però que s’han produït.

El Sr. Aitor Sanchez passa a llegir un escrit de les associacions de veïns on es manifesta, entre d’altres aspectes, que  s’està en contra de la delinqüència i es demana no criminalitzar a veïns ni a institucions. 

El Sr. Pere Jané explica que les dades del darrer any són les que s’han informat i publicat i no són dolentes pel que fa al nostre municipi. El Sr. Guirao comenta que les dades en cap cas són comparatives, a la vista de la situació viscuda i que per tothom és conegut l’increment de robatoris que s’han produït durant el confinament i per l’entorn de la plaça Dr. Ferran. La Sra Maribel Fontanet, veïna de l’edifici on es van produir els fets explica quina ha estat la seva experiència pel que fa a la convivència, informa que el President de la comunitat li ha explicat que el Cap de la policia local no ha parlat amb ell tot i que el Cap informa que ho va fer en dues ocasions. La Sra. Fontanet també denuncia la manca d’organització respecte a la gestió d’aquest afer i considera que cal un treball conjunt i de caràcter social per part dels serveis que correspongui. 

El Sr. Ripollés considera vital la fluïdesa pel que fa a la comunicació i voldria saber quants pisos més es tenen controlats en aquesta situació. També qüestiona si la ratio de la plantilla és l’adequada.

El Sr. Cano informa que ells ja han fet arribar propostes de millora per anar treballant i col·laborant entre tots plegats. 

La Sra. Calleja comenta la necessitat de treballar més en sentit global.

Després de continuar amb el debat i contrastar que a banda de propostes de mesures pròpies en matèria de seguretat com la instal·lació de càmeres o patrulles que vagin caminant pel municipi són necessàries altres actuacions en matèria de social el resum de la reunió podria ser que: 

1.    S’ha debatut i parlat de la situació actual que està a afectant al nostre municipi.

2.    Cal informar públicament que  les dues agressions que s’han produït al municipi no estan vinculades amb els ocupants de l’habitatge de la Gran Via, 239.

3.    Cal abordar la problemàtica no només des del punt  de vista de la seguretat sinó també des de la vessant social, d’ensenyament i salut.

4.   Cal confiar amb els institucions i treballar per la màxima coordinació entre les associacions de veïns i els cossos de seguretat.

5.    L’ajuntament emetrà un comunicat sobre la trobada del dia d’avui. 

Essent les 19.45 h finalitza la reunió 


Anna Alvarez Jurado
Gerent Municipal

Comentarios

Entradas populares de este blog

Comunicat d'agraïment (de nou consensuat) AVV Barri Tarter-Maresme i AVV Premià Centre-Can Farrerons a les Veïnes i Veïns de Premià de Mar